Normal_download

Slakkenslijm kan tijdens een operatie gebruikt worden voor het dichten van natte oppervlakken in het lichaam. Het slijm van de naaktslak schijnt flexibeler en drie keer zo sterk te zijn dan medische lijm. Dit schrijven onderzoekers in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Dit meldt NU.nl.

De onderzoekers onderzochten meerdere mogelijkheden om natte oppervlakken aan elkaar te lijmen. Het slijm van de naaktslak bleek "ontzettend sterk", flexibel en blijft bovendien ook goed plakken aan natte oppervlakken. Het slijm, oorspronkelijk bedoeld tegen vijanden, plakt al van zichzelf, maar het schokdempende effect ervan maakt dat het middel zo goed lijmt. Het slijm is niet giftig is voor "levend weefsel" en drie keer zo sterk is als medische lijm. Bovendien wordt het na het aanbrengen binnen een half uur even sterk als kraakbeen.
 
De lijm kan gebruikt worden om huid op te vullen of geïnjecteerd worden in wonden die zich dieper in het lichaam bevinden. Onderzoekers hebben al met succes een gat in een varkenshart gevuld. Na doorontwikkeling van het middel verwachten de onderzoekers dat veel chirurgen ermee gaan werken. Volgens de onderzoekers heeft het middel potentie "om de gezondheidszorg te verbeteren en zelfs levens te redden".
 
Door: Redactie Nationale Zorggids