Normal_rss_entry-99179

De onrust die is ontstaan over eieren die het giftige fipronil bevatten is "meer dan begrijpelijk''. Dat vinden demissionair minister Schippers van Volksgezondheid en demissionair staatssecretaris Van Dam van Landbouw.

De afgelopen dagen kreeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het verwijt onnodige extra onrust te hebben gezaaid met gezwalk en tegenstrijdige adviezen. Maar de twee bewindslieden wijzen erop dat de NVWA tussen twee vuren zit en zowel wordt aangewreven dat ze te slap als te streng optreedt.

De dienst moest "strikt handhaven'' om de voedselveiligheid en het vertrouwen van de burger te waarborgen, schrijven Schippers en Van Dam donderdag aan de Tweede Kamer. Bovendien moesten de meest kwetsbare consumenten beschermd worden. De NVWA heeft "zorgvuldig beoordeeld'' of er gevaar voor consumenten was.

Inmiddels hebben alle supermarkten hun schappen opgeruimd. Alle eieren die vanaf vrijdagochtend in de Nederlandse supermarkten liggen, zijn volgens de supermarktbranche geheel vrij van de stof fipronil. ,,Vanaf morgen liggen alleen nog schone eieren in de schappen'', garandeerde directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdagavond.

Door: ANP