Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen

In Amerika is onlangs een sensorpil die de eigen medicijninname bijhoudt goedgekeurd. Nederland is nog niet zo ver, maar diverse universiteiten onderzoeken de mogelijkheden van pillen met sensortechnologie. De in Amerika geïntroduceerde pil is enkel tegen psychiatrische aandoeningen en geeft informatie door aan een app in de smartphone. Dat meldt NOS.

Deze slimme pil bestond al, maar door de toevoeging van een sensor kan nu ook via de computer of telefoon worden bijgehouden of een patiënt daadwerkelijk zijn medicatie slikt. Dit betekent dat de pil met name handig is voor mensen die niet therapietrouw zijn. “Deze technologie zou mensen die moeite hebben met het trouw innemen van hun medicatie kunnen helpen”, zegt Laurien Rook, apotheker en lid van KNMP.

Waar Rook enigszins moeite mee heeft is de doelgroep. De pil, genaamd Abilify MyCite, is vooral voor mensen die kampen met een psychiatrische problemen. Zij hebben vaak al moeite met het innemen van medicatie, omdat ze het niet vertrouwen. Zo’n sensorpil kan daarom juist averechts werken. Chronisch zieken, aan de andere kant, zouden wel baat hebben bij een sensor, omdat zij hun medicatie niet met opzet vergeten. Of ouderen, die dagelijks vijf of meer verschillende pillen moeten slikken.

De Technische Universiteit in Eindhoven (TU Eindhoven) ontwikkelt momenteel eenzelfde soort pil. Onderzoeker Maarten Merkx werkt aan een pil die niet alleen de hoeveelheid benodigde medicatie meet, maar tegelijkertijd die exacte hoeveelheid in het lichaam ‘uitstoot’. “Het is een soort moleculair computertje dat met dna de juiste hoeveelheid van het juiste stofje meet”, aldus Merkx.

Een ander voorbeeld van een Nederlandse ontwikkeling is de capsule met een kleine elektronische computer die de zuurwaarde in het lichaam meet zodra het medicijn de bloedbaan binnenkomt. Of zelfdoserende medicatie: “We ontwikkelden een pompje dat alleen op een heel specifieke plek in de baarmoederhals het juiste stofje afgaf, op het juiste moment”, vertelt hoogleraar Adam Cohen van de Universiteit Leiden. Helaas werkte dit experiment niet. Mede daarom twijfelt hij over het nut en effect van slimme pillen. Het is namelijk moeilijk om medicijnen aan te passen op de technologie, zo legt hij uit. Hij pleit dan ook eigenlijk voor andere opties in de slimme gezondheidszorg, zoals het gebruik van externe sensoren die bijvoorbeeld slaap- of loopgedrag meten bij mensen met een depressie of mensen met een nieuwe heup. 

Door: Redactie Nationale Zorggids