Normal_gezondheidszorg__financieel_resultaat__zorg

Regio-organisatie Rijn en Duin in Zuid-Holland Noord krijgt van Zorginstituut Nederland subsidie voor het project ‘Hart voor Verbinden’. Patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten beslissen hierin samen met hun zorgverleners over hun zorg. Het project vindt plaats in samenwerking met 18 huisartsenpraktijken, vier eerstelijnsapotheken, één ziekenhuis en onder andere Zorg en Zekerheid. Dit meldt Zorg en Zekerheid. 

Hart voor Verbinden wordt uitgevoerd door Rijn en Duin en het Nationaal eHealth Living Lab (NeLL). Mensen met verschillende niveaus van gezondheidsvaardigheden worden actief betrokken bij hun gezondheid. Zo krijgen zij medische informatie op maat en gaan zij gebruikmaken van een digitale weegschaal en bloeddrukmeter. Het doel is een beter begrip van het gebruik van geneesmiddelen, verbeterde therapietrouw en een gezondere leefstijl voor alle patiënten.

Het project richt zich specifiek op mensen met zogenoemde cardiometabole aandoeningen: (hoog risico op) hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten, hypertensie en obesitas. Er wordt samengewerkt met organisaties zoals Stichting Health Base, Pharos, Nivel, Zorg en Zekerheid en het LUMC.

Vier interventies

Binnen ‘Hart voor Verbinden’ worden vier wetenschappelijk bewezen interventies geïmplementeerd. Dit gebeurt in samenwerking met achttien huisartsenpraktijken, vier eerstelijns apotheken en één ziekenhuis. Het gaat om het gebruik van de terugvraagmethode in apotheken om na te gaan of zorgverleners patiënten begrijpelijk informeren over hun medicijngebruik, het gebruik ervan door patiënten – waarbij ze zelf risicofactoren zoals bloeddruk en gewicht meten -, patiënten informeren over een gezonde leefstijl en het bevorderen van therapietrouw door gebruik van begrijpelijk etiketten.

Door: Nationale Zorggids