Logo_elisabeth_tweesteden_ziekenhuis_logo

Voor de eerste keer in Nederland is de maag van een patiënt verkleind zonder dat hij daarvoor onder het mes moest. In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) voerde een maag-darm-leverarts de behandeling uit via een endoscoop in de mond. Op die manier kon hij de maag dichtnaaien. Dat meldt NU.nl. 

Omdat de patiënt kampte met fistels, wilde de chirurg een stoma plaatsen, maar dat kon niet in verband met het zware overgewicht van de patiënt. Als het goed is, zal de patiënt die de behandeling onderging zo’n twintig tot dertig kilo kwijtraken. “Ik verwacht dat de patiënt na de maagverkleining alsnog onder het mes kan”, zegt uitvoerende arts Robert Laheij.

De nieuwe techniek met de endoscoop (flexibele buis) noemt Laheij een interessante ontwikkeling. “Het is een mooie, patiëntvriendelijke techniek, omdat we niet in de buik hoeven te snijden. Alles in en rond de maag blijft intact, onder littekens”, aldus Laheij. Hoewel de behandeling in België al een vast onderdeel van de gezondheidszorg is, is dit slechts de eerste keer dat het in Nederland is uitgevoerd. De behandeling wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars. 

Door: Redactie Nationale Zorggids