Normal_sport

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben urine van sporters uit het riool gehaald om deze te controleren op middelengebruik. Dit deden zij bij drie amateurwedstrijden voor bodybuilding en atletiek. Wat vonden ze? Een verhoogde concentratie van ‘2,4-dinitrofenol’, een illegaal afslankmiddel dat dodelijk kan zijn. Dit meldt RTL Nieuws. 

2,4 dinitrofenol heeft verschillende namen binnen de illegale handel, waaronder DNP (meest gebruikt), Dnoc, Solfo Black, Chemox en Nitrophen. Bodybuilders slikken dit middel onder meer zodat zij hun onderhuidse vetlaag in omvang kunnen laten afnemen. Waar eerder werd aangenomen dat het middel nauwelijks in Nederland werd gebruikt, hebben de onderzoekers nu aangetoond dat er toch wel degelijk DNP-gebruikers zijn.

DNP kan al dodelijk zijn bij inname van 1 tot 3 gram. Wie minder in zijn lijf krijgt, kan alsnog last krijgen van huiduitslag en andere bijwerkingen van het hart. Het onderzoek wees helaas niet uit hoeveel mensen ongeveer gebruiken. Het kan dus zijn dat er veel mensen op sportevenementen rondlopen die een beetje gebruiken, of een kleine groep gebruikers die veel inneemt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids