Normal_hart_gezondheid

Het Maastricht UMC+ een pilot met Molly, een virtuele verpleegkundige die hartpatiënten thuis ondersteunt, afgerond. Ze leert deze patiënten om hun eigen gezondheid te verbeteren, en in de gaten te houden. Het doel is om het aantal ziekenhuisbezoeken terug te dringen. Dat meldt NOS. 

De virtuele verpleegkundige geeft uitleg aan patiënten, ondersteunt ze bij het uitvoeren van medische handelingen en ze geeft antwoord op vragen. Wanneer een medisch specialist nodig is, laat ze dit de patiënt weten.

“Een Amerikaans bedrijf kwam met Molly aan, maar ze was toen nog een domme dame, leeg. Wij hebben haar slim gemaakt met allerlei medische informatie rond hartfalen, zoals we die al gebruikten in ons medisch gevalideerde computerprogramma Hartfalencoach”, legt projectleider Josiane Boyne van het Maastricht UMC+ uit.

Patiënten die Molly hebben leren kennen, zijn tot nu toe positief. Het grootste voordeel is dat de virtuele verpleegkundige niet wordt gezien als slechts een informatieverschaffer, maar als iemand waarmee patiënten kunnen praten. Met name jonge patiënten zijn tevreden over de digitale toevoeging, voor oudere patiënten is het soms nog wat lastig. De pilot is kortgeleden succesvol afgerond. Voorlopig wordt ze nog niet in de praktijk gebruikt, want het ziekenhuis wil Molly slimmer en interactiever maken. Het is de bedoeling om haar na de zomer te herintroduceren.

Door: Redactie Nationale Zorggids