Logo_logo_maastricht_umc

Enkele honderden werknemers van het MUMC+ in Maastricht onderbreken hun werk dinsdag 10 juli om hun onvrede te uiten over het uitblijven van een goede cao UMC. Ze doen dit tijdens een grote personeelsbijeenkomst, georganiseerd door onder andere FNV Zorg & Welzijn. De werknemers eisen  meer waardering en respect in een goede cao. Het personeelstekort is zo hoog dat werknemers het werk, zowel fysiek als mentaal, niet meer aankunnen. Openstaande vacatures kunnen niet worden ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzonderlijk is geworden. Dat meldt FNV. 

Ook in de andere UMC’s worden stiptheidsacties, ludieke acties en korte werkonderbrekingen door werknemers en FNV Zorg & Welzijn georganiseerd. Zo trapten medewerkers van het LUMC (Leiden) gisteren af met stiptheidsacties en de collega’s van UMC Utrecht dinsdag. Deze acties duren tot  15 augustus (LUMC) en 25 juli (UMC Utrecht) Zolang de stiptheidsacties duren, verrichten medewerkers hun werkzaamheden conform hun arbeidsovereenkomst. Bij het uitblijven van een goede cao sluiten mogelijk ook medewerkers van de andere zes Universitair Medische Centra (UMC’s) aan.

Daarnaast worden er diverse ludieke acties georganiseerd. Zo hielden gisteren minimaal tweehonderd artsen, verpleegkundigen, administratief medewerkers en andere collega’s een sit-in in het LUMC en luiden vandaag honderden collega’s in het UMC Utrecht in hun lunchpauze de noodklok bij de ingang van hun academisch ziekenhuis. Ook onderbraken ongeveer 450 werknemers in het UMC Groningen afgelopen donderdag hun werk om aandacht te vragen voor een goede cao. Tijdens de acties staan en stonden in alle gevallen de patiëntveiligheid voorop.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC’s zijn afgelopen 28 mei vastgelopen. Er vallen ongeveer 60.000 mensen onder deze cao.

Door: Redactie Nationale Zorggids