Normal_medicijnen__antibiotica

Het bloeddrukmedicijn met vervuilde valsartan wordt grootschalig teruggebracht naar de apotheek. Ongeveer 50 procent van de valsartangebruikers is inmiddels overgestapt op een vervanger. Tot nu toe zijn er geen tekorten gemeld. Dat meldt NOS. 

Mocht een tekort aan bloeddruk- en hartmedicijnen dreigen, dan hebben apothekers nog een restvoorraad van het teruggeroepen middel. “De in dit geval beperkte gezondheidsrisico’s zijn afgewogen tegen de risico’s van tekorten van het medicijn en onderbreking van de therapie”, laat minister Bruno Bruins voor Medische Zorg weten.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwde vorige maande voor het vervuilde valsartan. Apothekersorganisatie KNMP riep apothekers eerder deze week op patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. “Bij twijfel aan de kwaliteit van de geneesmiddelen is het in het belang van de patient om het terug te brengen. Iedere patient die ziek wordt door het gebruik van valsartan is er natuurlijk één te veel”, aldus KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.

De kans dat de patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is klein, zo laat een eerste Europese analyse zien. Deze kans is, volgens het RIVM, vergelijkbaar met het extra risico op kanker als gevolg van het regelmatig eten van geroosterd vlees. Een recente update van de Amerikaanse FDA bracht het bestuur van de KNMP tot een dieper inzicht. In deze publicatie wordt ingeschat hoe groot de kans is dat een gebruiker kanker krijgt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids