Normal_werk__stress__moe__werkdruk

Te veel piekeren kan voor mentale en lichamelijke problemen zorgen. Een klein beetje stress kan al leiden tot een verhoogde bloeddruk, pijn in de rug en chronische vermoeidheid, zegt onderzoeker Caroline Schlinkert van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dit meldt RTL Nieuws. 

“Piekeren is een mechanisme om met stress om te gaan. Iemand is ergens gestrest over en piekert dan over een oplossing”, legt Schlinkert uit. Zelfs kortdurende stress en het bijkomende piekeren kunnen voor kwaaltjes zorgen.

Alleen al het huis opruimen kan bij piekeraars zorgen voor lichamelijke problemen. Ze raken namelijk in paniek bij gevoelens van stress en richten zich sneller op de negatieve gedachten die daaruit voortvloeien. Hoogleraar klinische psychologie Colin van der Heiden heeft tips voor mensen die hun constante gepieker zat zijn. Zo kan het effectief zijn om een piekerkwartier te introduceren. Je hebt dan iedere dag een kwartier lang de tijd om over alles en nog wat te piekeren, maar daarna moet je loslaten. Wie langer dan een kwartier wakker ligt doet er goed aan om zorgen op te schrijven. Een cursus mindfullness kan ook helpen.

Overigens ontdekten Canadese onderzoekers eerder al dat piekeraars verbaal intelligenter zijn dan niet-piekeraars. 

Door: Redactie Nationale Zorggids