Normal_aed_defibrilator

Meer dan een derde van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving hangt. En als ze het wel weten, is het nog maar de vraag of die AED bereikbaar is en niet achter een gesloten (kantoor)deur of winkelpand hangt. De kennis en de beschikbaarheid van AED’s is nog steeds onvoldoende, zo blijkt uit een peiling van de Hartstichting. Voor optimale hulp bij een hartstilstand zijn ongeveer 30.000 AED’s nodig die 24/7 beschikbaar en toegankelijk zijn. De Hartstichting roept Nederlanders op om hun buurt veiliger te maken door een bestaande AED te registreren of er met de buurt een aan te schaffen. Dit meldt de Hartstichting. 

De Hartstichting heeft de ambitie om van heel Nederland een hartveilige zone te maken (‘een 6-minutenzone’), zodat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen en meer mensen overlev

AED’s 24/7 beschikbaar

Van veel AED’s is het onbekend waar ze hangen, omdat ze niet geregistreerd zijn bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn er slechts 15.000 geregistreerde AED’s, waarvan een derde niet 24/7 beschikbaar is. Dit bemoeilijkt hulpverlening door burgerhulpverleners. De Hartstichting vraagt mensen om hun AED aan te melden bij HartslagNu of om er eentje aan te schaffen via BuurtAED. Via het platform BuurtAED kunnen particulieren en organisaties een crowdfunding starten om gezamenlijk een AED te kopen. Philips neemt een deel van het aankoopbedrag voor zijn rekening.

Omvang van het probleem

Wekelijks worden ruim driehonderd mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Reanimatie binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving. De overlevingskans na reanimatie met een schokbaar hartritme binnen 6 minuten met gebruik van een AED is 50-70 procent. Elke minuut later dat de AED wordt ingezet, daalt de overlevingskans met 10 procent. Vooral in woonwijken zijn onvoldoende AED’s en dit zijn juist de plekken waar de meeste hartstilstanden voorkomen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids