Hartstichting: ‘Minder angst voor hartziekten dan voor kanker of dementie’

Directeur Hans Snijder van de Hartstichting zegt dat Nederlanders de ernst van hart- en vaatziekten onderschatten en ze tegenwoordig banger zijn voor kanker of dementie. De overlevingskansen voor mensen met hartaandoeningen zijn de afgelopen jaren flink verbeterd, waardoor er minder angst is voor de ernst van deze ziekten. Desondanks stijgt het aantal patiënten met een hart- of vaataandoening in 2030 met 1 miljoen. Dit betekent dat straks 1 op de 6 patiënten het aan zijn of haar tikker zal hebben, meldt de Hartstichting. 

De zorgen over kanker en alzheimer zijn volgens Snijder natuurlijk niet onterecht, maar hij vindt wel dat er in vergelijking daarmee te luchtig wordt gedacht over hart- en vaatziekten. “Veel mensen denken dat ze met een dotterbehandeling wel weer van een verstopping af zijn.” De Hartstichting wil dat hart- en vaataandoeningen worden aangemerkt als volksziekte en dat er meer geld vrijkomt voor preventie en onderzoek hiernaar.

Totaalverbod op rookwaren

Snijder wijst op de gezondheidsvoordelen van een gezonde leefstijl, maar ziet ook dat de maatschappij is ingericht op gemak en comfort. Hierdoor is het Nederlanders niet makkelijk gemaakt om voor de gezondere optie te kiezen. “Ik vind het ook de hoogste tijd voor een totaalverbod op rookwaren.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky