Normal_weegschaal

Werken aan een gezondere leefstijl gaat makkelijker in groepsverband en wanneer er een financiële beloning tegenover staat. Dat blijkt uit een pilot van zorgverzekeraar ONVZ en zorginnovator Pluhz waaraan meer dan 55 procent van vijf bedrijven meededen. Gemiddeld daalde de zogenoemde Body Mass Index (het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte) van de deelnemers met bijna 5 procent. Door het samen doen, werd een positievere kwaliteit van leven ervaren. Dit meldt ONVZ. 

Deelnemers werden gedurende 3 maanden gemotiveerd om in groepsverband hun leefstijl gezonder te maken. De deelnemers regelden hun eigen manier van motivatie en communicatie. Zo gaven ze elkaar tips en advies en werden er gezamenlijke (sport-)activiteiten georganiseerd. Ook maakten zij gebruik van digitale coaching van Pluhz. Bij een daling van 5 procent in het gemiddelde groeps-BMI ontving iedere deelnemer een financiële vergoeding van 50 euro. De pilot duurde tot begin juli van dit jaar.

Groepsproces motiveerde deelnemers

Bij alle deelnemers is aan het begin en aan het einde van het onderzoek op hun werkplek het BMI gemeten door een fysiotherapeut of verpleegkundige. 46 procent haalde het doel van een 5 procent daling van het BMI. Bij nog eens 44 procent daalde het BMI wel, maar minder dan 5 procent. Bij 10 procent van de deelnemers daalde het BMI niet.

De deelnemers gaven aan dat vooral het groepsproces hen ertoe bracht mee te doen aan de pilot. Deze deelname in groepsverband, en de daarmee samenhangende groepsdruk, heeft ook 76 procent van de deelnemers ertoe gemotiveerd om aan hun BMI te werken. Voor slechts 37 procent was de financiële prikkel de belangrijkste reden om mee te doen aan de pilot.

Elkaar motiveren

Hoe de deelnemers gemotiveerd wilden worden om met hun BMI aan de slag te gaan, wisselde sterk. Zo gaf 55 procent aan elkaar regelmatig aan te willen spreken op hun gedrag. 49 procent  wilde elkaar coachen via WhatsApp of apps zoals Runkeeper en Strava, terwijl 41 procent samen met de groep activiteiten wilde organiseren. Bijna een kwart gaf echter aan toch liever alleen aan de slag te gaan.

Betere kwaliteit van leven

89 procent van de deelnemers is gemotiveerd om ook na de pilot in hetzelfde groepsverband door te gaan. Zo willen zij het gezonde gewicht alsnog behalen dan wel behouden. Ten slotte gaf 66% van de deelnemers aan dat de kwaliteit van leven duidelijk is verbeterd door de deelname aan het onderzoek. Dit geeft hen ook weer meer motivatie om op dezelfde weg door te gaan. 

Door: Nationale Zorggids