Normal_umcg__groningen

Het is een pijnlijk feit: 20  procent van de Nederlanders heeft chronische pijn. En toch zijn pijn, en de gevolgen van pijn, een van de minst erkende medische aandoeningen van deze tijd. Tijd om dat te veranderen door de krachten te bundelen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Pijncentrum opende daarom gisteren officieel zijn deuren. Dit meldt UMCG. 

Het UMCG Pijncentrum is een samenwerking  van het Anesthesiologie Pijncentrum, de Pijnrevalidatie, het Wervelkolomcentrum en het Bekkenpijncentrum. Vanaf nu is achter een voordeur de juiste zorg voor patiënten met complexe  pijn. “Wij richten ons met name op de patiënt waarbij niet altijd een duidelijke lichamelijke oorzaak kan worden gevonden voor de pijn en waarbij onvoldoende behandeling mogelijk is bij de fysiotherapeut in de buurt of bij een algemeen ziekenhuis”, legt prof. dr. André Wolff, medisch hoofd van het nieuwe UMCG Pijncentrum, uit.

Verschillende disciplines slaan handen ineen

Binnen het UMCG Pijncentrum wordt voor iedere patiënt gekeken wie de meest passende zorgprofessional is en is er de mogelijkheid met verschillende disciplines gezamenlijk tot een pijndiagnose en/of behandeladvies te komen. Ook op gebied van onderzoek en onderwijs worden de handen ineengeslagen. Doel van het onderzoek is om beter te begrijpen wat (chronische) pijn is en welke behandelingen meer effectief kunnen zijn.

Aftrap netwerk ‘Pijnnet Noord Nederland’

Tegelijkertijd is de opening ook de aftrap van het netwerk ‘Pijnnet Noord Nederland’. Het UMCG Pijncentrum wil samen met zorgprofessionals uit de regio, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars werken aan betere zorg voor patiënten met chronische pijn. “Uiteindelijk verhogen we hiermee de kwaliteit van leven van mensen met pijn. Hiermee helpen we niet alleen de individuele pijnpatiënt, maar ook nemen de maatschappelijke en economische gevolgen van pijn af”, aldus Wolff.

Door: Nationale Zorggids