Normal_ziekenhuisvloer

De afdeling acute verloskunde en kinderafdeling van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterwijk gaan in 2020 dicht. Het hospitaal, dat binnen de fusieorganisatie Santiz samenwerkt met het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem, is met het verlies van de afdelingen geen volwaardig ziekenhuis meer. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg roept het ziekenhuisbestuur op om de tijd te nemen voor een weloverwogen besluit en de omgeving daarbij niet te negeren. Dit melden De Gelderlander, Skipr en Tweede Kamer. 

Wethouder Elvira Schepers maakt zich grote zorgen en zegt dat haar altijd is voorgehouden dat ook na de fusie het SKB een volwaardig ziekenhuis zou zijn. “Er is ons altijd voorgespiegeld dat de zorg dichtbij zou blijven. We hebben nog duizend vragen over de gevolgen”, zegt Schepers. Omdat er eerst sprake leek te zijn van een sluiting van de intensive care-afdeling vroeg zij zich ook af: kan de afdeling spoedeisende hulp wel blijven als er geen intensive care meer is? En hoe zit dat met de afdeling cardiologie? 

Het ziekenhuis laat in een persbericht weten dat de intensive care op beide locaties open blijft. 

Afdeling acute verloskunde behouden 

In een reactie op Kamervragen stelt minister Bruins voor Medische Zorg vooral dat de afdeling acute verloskunde zomaar geconcentreerd kan worden op locatie Doetinchem. Het ziekenhuis stelt dat er in Winterswijk te weinig bevallingen plaatsvinden om beide locaties open te houden, maar Winterswijk is volgens Bruins een te gevoelige locatie om te sluiten. Vertrekt de afdeling wel, dan dreigt de zorg minder toegankelijk te worden.

Verbijstering

Joda van den Berg van CDA is verbijsterd over de plannen. Zij mist een goede onderbouwing en wijst op onrust in de regio daarover. Blijft er wel een volwaardig ziekenhuis over na de sluiting van de afdelingen? Zij wil dat de minister in gesprek gaat met regionale bestuurders en inwoners over de lokale zorgbehoeften. Bruins heeft laten weten met de directie in gesprek te willen. 

Door: Nationale Zorggids