Normal_hardlopen__sporten__rennen

Wanneer inwoners meer beweging krijgen en minderen met roken, kan dit resulteren in fors lagere zorgkosten. Dit blijkt uit onderzoek van Nederlandse wetenschappers over de invloed van onder andere bewegen, roken en alcoholgebruik in verhouding tot de zorgkosten. Wanneer één procentpunt minder rookt en meer beweegt, kan dat al een besparing van 650 miljoen euro opleveren. Dit meldt NOS.

In het onderzoek is gekeken naar het resultaat per wijk, met name wijken met een gevarieerd sociaal-economische samenstelling. "Stel je hebt een buurt waar ongeveer 40 procent van de mensen rookt en je zet het af tegen een buurt waar ongeveer 39 procent van de mensen rookt. Dan zie je dat in de tweede buurt per persoon gemiddeld 40 euro minder zorgkosten gemaakt worden", aldus onderzoeker Jochen Mierau van de Aletta Jacobs School of Public Health in Groningen. Voor meer beweging geldt een winst van 25 euro per persoon. Dit kan totaal 650 miljoen euro aan zorgkosten besparen.

Lagere sociaal-economische status vaker slechtere gezondheid

Het stimuleren van inwoners om meer te bewegen en minder te roken is niet alleen beter voor die persoon, maar ook voor het verminderen van de zorgkosten. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat mensen met een lagere sociaal-economische achtergrond minder vaak bewegen, minder vaak lid zijn van een sportvereniging en vaker roken. Het is een doelgroep waar veel winst behaald kan worden.

Overmatige drinkers maken lagere zorgkosten

Opvallend is dat het gebruik van alcohol juist tegenovergestelde resultaten laat zien. De groep mensen die zich niet houdt aan de maximale aanbevolen hoeveelheid, maakt juist minder zorgkosten dan de mensen die zich wel aan dit maximum houden. Mogelijk kan dit verklaard worden doordat inwoners van rijkere wijken meer drinken, maar dit compenseren met betere voeding, hogere welvaart en betere arbeidsomstandigheden.

Door: Nationale Zorggids