BuZa scherpt reisadvies China aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China verder aangescherpt. Aangeraden wordt de provincie Hubei, waar de stad Wuhan ligt, helemaal te mijden. Voor de rest van China luidt het advies: reis er alleen heen indien noodzakelijk.

Wuhan geldt als het epicentrum van het nieuwe coronavirus. Buitenlandse Zaken meldt dat China vergaande maatregelen heeft genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Daardoor ligt het openbare leven in China zo goed als stil. "U kunt Wuhan en andere grote steden in de provincie Hubei niet over de weg, met de trein en door de lucht in- of uitreizen", aldus het ministerie.

Nederlanders in Wuhan en provincie Hubei

De Chinese overheid raadt volgens BuZa iedereen aan zo veel mogelijk binnen te blijven. "Scholen, toeristische locaties, openbare voorzieningen en veel bedrijven en overheidsorganisaties zijn tot nader order gesloten." De Nederlandse ambassade in Peking volgt de situatie op de voet. Nederlanders die zich nog in Hubei bevinden wordt geadviseerd telefonisch contact op te nemen met de ambassade.

Internationale noodsituatie

Inmiddels zijn 213 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Een speciaal comité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) buigt zich donderdag over het uitroepen van een internationale noodsituatie. Mocht het Wuhan-virus de zogenoemde PHEIC-status krijgen, is het de zesde keer dat de WHO op deze manier alarm slaat.

Meer weten over het Wuhanvirus? Lees de antwoorden van het RIVM op veelgestelde vragen over het virus

Door: ANP