Normal_coronavirus-4833754_640

Zondag zijn zijn er drie nieuwe patiënten met Covid-19 gediagnosticeerd. Daarmee zijn er op dit moment tien patiënten in Nederland. Eén patiënt heeft in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gelegen. Het ziekenhuis wordt uit voorzorg tijdelijk gesloten. Dit meldt Rijksoverheid.

Nieuwe besmettingen met coronavirus

 
Van deze nieuwe drie patiënten is op dit moment nog niet bekend hoe zij besmet zijn geraakt. Een mannelijke patiënt komt uit Dalen en een vrouwelijke patiënt uit Tilburg. De patiënten zijn beide in thuisisolatie. Hoe zij besmet zijn geraakt wordt op dit moment uitgezocht. Ook brengen de betreffende GGD  de contacten in kaart.
 
De andere vrouwelijke patiënt heeft in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gelegen zonder dat bekend was dat zij het coronavirus had. De vrouw is inmiddels overgebracht naar het ErasmusMC Erasmus Medical Center, waar zij in isolatie wordt behandeld.
 

Beatrixziekenhuis

 
Het Beatrixziekenhuis neemt uit voorzorg een aantal maatregelen. De contacten van de patiënt, waaronder het zorgpersoneel, worden in kaart gebracht en gemonitord door de GGD. Verder heeft het ziekenhuis een patiëntenstop afgekondigd. Dat betekent dat er tijdelijk geen nieuwe patiënten in dit ziekenhuis worden opgenomen. Daarnaast wordt het ziekenhuis ook tijdelijk gesloten voor bezoekers.
 

Familie eerdere patiënten ook besmet

 
Zaterdag bleek ook een vrouw in Delft besmet met het virus, zij zit in thuisisolatie. De patiënt heeft geen link met de eerder gevonden patiënten. Ze was vorige week in Lombardije. Het GGD doet contactenonderzoek.
 
De andere patiënten met Covid-19 zijn directe contacten van de vrouw uit Diemen en de man uit Loon op Zand die positief testten op het virus. In beide gevallen gaat het om partner en kinderen van de patiënten. De resultaten van andere geteste contacten van deze patiënt waren allemaal negatief. Bij hen is het virus dus niet aangetoond.
 

Beperking voor huisgenoten van patiënten

 
Mensen die huisgenoten zijn van bevestigde patiënten en die risico hebben gelopen moeten hun sociale contacten beperken. Dat betekent dat deze mensen niet mogen werken en zo min mogelijk buiten de deur mogen komen.
 

Reizigers uit gebieden met coronavirus

 
Mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en klachten hebben worden geadviseerd om thuis te blijven. Worden de klachten erger, neem dan telefonisch contact op met de huisarts. Het gaat om mensen die in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
 
Meer informatie over het coronavirus in Nederland op de websites van Rijksoverheid en het RIVM
 
Door: Nationale Zorggids