Normal_ambulance

In Nederland zijn er in 2022 op werkdagen overdag 652 ambulances nodig. Dat zijn er tien meer dan in 2021. Ook voor de avonden en weekenden moeten meer ambulances worden ingezet, blijkt uit de jaarlijkse berekening van het RIVM. 

Overdag op werkdagen zijn tien meer ambulances nodig dan in 2021 en voor de avonden van werkdagen dertien meer. Voor zaterdag overdag gaat het om een stijging van twaalf en voor zaterdag om negen extra ambulances. De berekening van het RIVM laat ook voor zondagen een stijging zien: negen meer overdag en drie meer voor de zondagavond. De nachten van 0.00 tot 8.00 uur zijn een uitzondering: voor doordeweekse dagen is afname van twee verwacht en voor zondagnacht een daling van zeven.

Berekening anders dan normaal

Normaal gesproken wordt in de berekening het aantal ritten in het voorafgaande jaar meegenomen. Omdat 2020 door het coronavirus een bijzonder jaar was, is de voorspelling voor 2022 anders berekend. Daarom heeft het RIVM op 3 verschillende manieren de feitelijke aantallen ritten van 2020 gecorrigeerd en 1 methode als beste aangewezen. Het ministerie van VWS, de Ambulancezorg Nederland (AZN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben dit advies overgenomen.

Door: Nationale Zorggids