Prednison: wat zijn de bijwerkingen?

Prednison is een medicijn met corticosteroïden. Artsen schrijven dit vaak voor vanwege de ontstekingsremmende en immuunonderdrukkende eigenschappen. Prednison is niet bedoeld voor de behandeling van slechts één aandoening, het kan voor een breed scala aan aandoeningen worden ingezet, zoals allergische reacties maar ook voor auto-immuunziekten. Het is een krachtig en veelzijdig medicijn, maar kan wel voor enkele bijwerkingen zorgen. Welke bijwerkingen kun je bij het gebruik van prednison verwachten? 

Het geneesmiddel remt de productie van ontstekingsstoffen en haalt de activiteit van witte bloedcellen die daarbij betrokken zijn omlaag. Prednison is daarom zeer effectief voor mensen met reuma, lupus, astma, inflammatoire darmziekten en huidziekten. Het medicijn wordt daarnaast geregeld gebruikt voor de behandeling van een allergische reactie, omdat het jeuk, zwelling en ademhalingsproblemen aanpakt.  Ook schrijven artsen prednison voor als onderdeel van de behandeling van bepaalde vormen van kanker, zoals leukemie en lymfoom.

Bijwerkingen prednison

Prednison is een effectief medicijn, maar gaat net zoals bijna alle ander medicatie gepaard met bijwerkingen. Zo kan langdurig gebruik van het middel leiden tot gewichtstoename, een verhoogde bloeddruk, osteoporose (botontkalking), maagzweren, stemmingswisselingen en een verhoogd risico op infecties. Prednison dient daarom ook alleen gebruikt te worden zoals is voorgeschreven door een arts en volgens de voorgeschreven dosering voor de duur van de behandeling. Zomaar stoppen met prednison kan namelijk ook voor ontwenningsverschijnselen zorgen. Langdurig gebruik moet daarom geleidelijk afgebouwd worden, onder begeleiding van een arts.

Je mag overigens alles eten en drinken tijdens het gebruik van dit medicijn. Ook alcohol en koffie (maar beide met mate).

Pijnstillers en prednison

Met sommige medicijnen heeft prednison een wisselwerking. Zo kunnen pijnstillers als acetylsalicylzuur, ibuprofen en diclofenac maagproblemen veroorzaken bij iemand die prednison slikt. En omdat prednison dit ook als bijwerking heeft, wordt een combinatie van dergelijke pijnstillers en deze ontstekingsremmer afgeraden. Wil je echt een pijnstiller gebruiken, dan is paracetamol een veilig alternatief.

Verschil prednison en prednisolon

Er is soms enige verwarring over prednison en prednisolon. Wat is nu het verschil? De werking van beide stoffen is eigenlijk hetzelfde. Echter prednison is een niet-werkzame stof die pas in de lever het werkzame prednisolon wordt. Prednison kan ook alleen als tablet of capsule worden ingenomen, terwijl prednisolon ook als injectie, oogdruppels of zalf werkt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Bronnen: Dijklander Ziekenhuis, Apotheek.nl, Slingeland, Ziekenhuis.nl