Zorgverzekeraars akkoord met financiering 'Zorg bij jou' van Santeon

Zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis en het ministerie van Volksgezondheid hebben akkoord gegeven op financiering van het transformatieplan ‘Zorg bij jou’ van de Santeon Ziekenhuizen. Met dit akkoord kan de ziekenhuisgroep aan de slag met het opzetten van een medisch servicecentrum dat digitale zorg biedt voor de zorgsector. Alle zorgaanbieders kunnen zich er straks bij aansluiten en zo de stap maken naar hybride zorg: digitaal en thuis als dat kan; fysiek en op locatie als dat nodig is. Dit meldt Santeon.

De Santeon ziekenhuizen ontvangen 77 miljoen euro vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) om ‘Zorg bij jou’ te kunnen realiseren. “Digitale zorg thuis geeft patiënten meer regie en inzicht in hun aandoening. Door de thuismonitoring zijn zij beter in staat zelf te reageren als er klachten zijn en kunnen ze laagdrempelig overleggen via de app als ze onzeker zijn. Hierdoor zien we de meeste patiënten minder vaak, maar vooral zien we de patiënten op het juiste moment: als ze ons nodig hebben”, zegt longarts Hans Hardeman.

Enorme potentie

Op dit moment focust ‘Zorg bij jou’ zich op thuismonitoring van aandoeningen als zwangerschapsdiabetes, COPD en influenza, en op informatievoorziening. Later wordt de dienst uitgebreid met digitale consulten, medicatiecontroles en keuzehulpen voor beslissingen over behandelingen.  De vier grootste zorgverzekeraars zijn betrokken bij de ontwikkeling van het plan. Volgens Cas Ceulen van VGZ is de potentie van medische servicecentra enorm, omdat het alleen al in de medisch specialistische zorg meer dan 7.000 fte’s kan vrijspelen. “Dat is circa 40 procent van de vacatures die onvervulbaar zullen zijn in 2032.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky