Cosmetische kliniek Roy Donders op de vingers getikt

De cosmetische kliniek van realityster Roy Donders en twee andere klinieken uit Brabant hebben een waarschuwing gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Geen van de drie klinieken beschikt over de juiste papieren om fillers te zetten. Volgens Donders is er helemaal geen brief met waarschuwing van de IGJ binnengekomen en heeft hij enkel een goed gesprek gehad met de inspectie. Dit meldt Omroep Brabant. 

In Brabant zijn er ongeveer twintig cosmetische klinieken die illegaal fillers zetten. Zo zijn er drie klinieken die geen BIG-geregistreerde arts in huis hebben om de fillers te injecteren. In andere klinieken hadden behandelaars wel een BIG-registratie maar geen opleiding tot cosmetisch arts afgerond. Inmiddels hebben drie klinieken een brief ontvangen van de inspectie: Kliniek Donders, Kliniek Lanette en Kliniek De Huidspecialisten. Andere klinieken kunnen mogelijk later nog een brief verwachten.

Website Kliniek Donders offline

De klinieken Lanette en De Huidspecialisten geven cursussen over het zetten van fillers, maar hebben zelf niemand in dienst die daartoe bevoegd is. Cursussen worden nu soms aangeboden met verplichting van BIG-registratie. Onduidelijk blijft of de docent hier zelf ook over beschikt. Kliniek Donders heeft de website inmiddels offline gehaald. Eigenaar Roy Donders wil fillers blijven zetten. Hij zou bekwaam genoeg zijn omdat hij het al jaren doet zonder complicaties. Ook zou hij helemaal geen brief hebben ontvangen, maar wel een gesprek hebben gehad met IGJ. Voorlopig blijven de deuren van zijn kliniek echter dicht.

Lees ook: Illegale fillerbehandelingen volop aangeboden op social media

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky