Telefonische reminder voor patiënten Adrz met afspraak op poli

Ziekenhuis Adrz in Zeeland ziet dat jaarlijks zo’n 20 tot 30.000 mensen niet komen opdagen voor hun afspraak. Daarom neemt het ziekenhuis een maatregel: mensen met een afspraak kunnen een telefonische reminder verwachten. Dit meldt Omroep Zeeland.

Ongeveer 7 tot 8 procent van de mensen laat hun poli-afspraak verstek gaan. Artsen wachten hierdoor op een patiënt die niet komt en collega’s op stand-by wachten ook voor niets. Daarnaast is vaak apparatuur geregeld dat ineens niet gebruikt hoeft te worden. Patiënten die netjes hun afspraak afzeggen, hadden een plekje vrij kunnen maken voor een andere patiënt. Financieel is het ook verre van voordelig voor Adrz om zoveel gaten te hebben. “Je kunt zelf wel uitrekenen dat wij het liefst willen dat iedereen op zijn afspraak komt”, aldus Ilona Wielemaker van het ziekenhuis.

Tijdig andere afspraak inplannen

Daarom neemt het Adrz een belangrijke maatregel: twee dagen voor hun afspraak worden patiënten ’s avonds gebeld met een herinnering. Helaas kan niet iedereen gebeld worden, maar mensen die bijvoorbeeld eerder niet zijn komen opdagen krijgen een telefonische reminder. Gelukkig zijn het volgens Wielemaker vaak leuke gesprekken en beoordelen patiënten de maatregel binnen een pilot als positief. Volgende week zal het belletje standaard worden ingevoerd. Voor patiënten die dan toch niet kunnen, kan een andere afspraak worden ingepland.

Lees ook: Bravis en Amphia storen zich aan hoge aantal patiënten dat niet komt opdagen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky