Normal_9863

BEVERWIJK (Novum) - Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk hoeft zijn schuld aan verzekeraar Achmea niet direct te betalen. Dat heeft de verzekeraar laten weten. De twee partijen gaan bovendien samen zoeken naar versterking van het bestuur en het toezicht van het ziekenhuis, dat in financiële problemen verkeert.

Het ziekenhuis had in 2009 en 2010 te veel geld gekregen van de verzekeraar. Door het ontbreken van financiering van de banken dreigde het ziekenhuis om te vallen. Achmea is bang dat door de schuld op te eisen de zorg voor zijn verzekerden in gevaar komt. Voor beide partijen staat wel vast dat het geld moet worden terugbetaald.

NRC Handelsblad berichtte dinsdag dat de schuld 25 miljoen euro bedraagt. Het Rode Kruis Ziekenhuis, dat het geld in nieuwbouwprojecten zou hebben gestoken, ontkent overigens dat de schuld zo hoog is.

De SP eiste woensdag dat de minister garant zou staan voor het ziekenhuis. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet daarop weten geen rol voor zichzelf te zien in de kwestie. "Het is een zaak tussen ziekenhuis en verzekeraar. Uiteraard volg ik de ontwikkelingen wel."