Normal_10341

ARNHEM - Internist-oncoloog Joep Dauma van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem pleit voor palliatieve zorg in het ziekenhuis. Dat is niet alleen kostenbesparend, maar ook beter voor de kwaliteit van de palliatieve zorg, zo meldt Nursing.nl.

Volgens Douma waren hij en zijn collega's 'onbewust onbekwaam' als het ging om palliatieve zorg. "Ik keek om me heen en realiseerde me dat het onmogelijk was om dood te gaan in de hightech wereld van het ziekenhuis", aldus Douma.

Daarom kwam Douma met het initiatief om een speciaal palliatief team op te richten in het ziekenhuis, bestaande uit verpleegkundigen op masterniveau. Vervolgens onderging het team een training waarbij gespreksvaardigheden, omgaan met emoties, symptoonbestrijding en culturele verschillen aan het licht kwamen.

"Een ziekenhuisteam is goedkoper omdat de patiënt minder onderzoeken en behandelingen krijgt door goede palliatieve zorg. Door dit soort kostenbesparingen wordt zo'n project ook interessant voor de Raad van Bestuur", vertelt Douma.

© Nationale Zorggids / Henk Zuidema