Normal_10647

HOOGEVEEN - De speciale plaspoli voor basisschoolleerlingen met plasproblemen die begin dit jaar in het Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen werd opgezet, is succesvol. Uit een evaluatie blijkt dat de meeste kinderen binnen een half jaar van hun klachten af zijn.

De kinderen die via de huisarts naar de poli worden doorverwezen worden eerst uitgebreid onderzocht om een goed beeld te kunnen krijgen van problemen. Onder andere wordt er een foto van de blaas en de nieren gemaakt en wordt de straal van de urine gemeten.

Een kinderverpleegkundige licht vervolgens de diagnose en het behandelplan van de kinderarts toe.

Om plasproblemen te helpen voorkomen kan gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld een toilettraining, of het toedienen van medicatie, die ervoor zorgt dat er ´s nachts minder urine wordt aangemaakt. Ook kan een zogeheten plaswekker helpen om nachtelijke natte broeken te voorkomen.

Sommige kinderen gebruiken de verkeerde spieren tijdens het plassen. Zij worden doorverwezen naar een bekkenbodemfysiotherapeut.

"Kinderen die hun plasproblemen overwinnen, zijn altijd erg opgelucht en hartstikke trots. Alsof er een last van hun schouders is gegleden", zegt kinderverpleegkundige Hennie Habing.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz