Normal_8122

DEN HAAG - De Socialistische Partij wil dat onmiddellijk een einde wordt gemaakt aan de zogenaamde integrale bekostiging in de chronische zorg. Integrale bekostiging of ketenfinanciering is het gezamenlijk financieren van meerdere zorgverleners om hen zo te prikkelen tot samenwerking.

"Het idee was dat artsen pas zouden samenwerken, wanneer ze een zak geld zouden krijgen. Maar artsen werken al samen wanneer dit in het belang van de patiënt is. En de stapels papier die het met zich meebrengt om deze gedwongen samenwerking weer te meten, weegt niet op tegen de voordelen. Dit georganiseerde wantrouwen moet meteen worden beëindigd", zegt SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten op de website van de partij.

Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de invoering van integrale bekostiging niet heeft geleid tot betere en goedkopere zorg. Wel leidt deze manier van financieren tot extra administratie, ICT-problematiek en andere bureaucratie, aldus de socialisten.

De SP pleit ervoor dat huisartsen een vast bedrag per patiënt krijgen. De zorg die een andere hulpverlener in de keten levert wordt gewoon door de zorgverzekeraar betaald. "Dan staat de inhoud voorop en wordt al deze bureaucratie overbodig", aldus Leijten.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink