Normal_10336

DEN HAAG - Zorgwerkers uit verschillende verpleeghuizen, georganiseerd in Abvakabo FNV, hebben donderdagochtend een manifest aan de woordvoerders zorg in de Tweede Kamer overhandigd. Zorgwerkers roepen in het manifest de Kamerleden op om zich uit te spreken tegen de volgens hun doorgeslagen flexibilisering in de zorg.

Daarnaast stellen zij de politici vragen over de honderden miljoenen euro's die in januari dit jaar naar de zorginstellingen zijn gegaan voor meer personeel. Zorgwerkers zien hier namelijk nog nauwelijks wat van terug op de werkvloer, aldus de vakbond. De overhandiging vond plaats voorafgaand aan een vergadering van de Tweede Kamer over de arbeidsmarkt zorg.

Tevens vragen de zorgwerkers in hun manifest aandacht voor het feit dat er onlangs een nieuwe cao verpleeg- en thuiszorg (VVT) tot stand kwam die volgens de indienders van de petitie niets doet aan de problemen van hoge werkdruk en doorgeslagen flexibilisering. Deze cao is afgesloten door kleine bonden, die slechts 4 procent van de sector vertegenwoordigen. Abvakabo FNV heeft als grootste bond deze cao niet getekend.

De nieuwe cao is nog niet definitief, want de kleine bonden leggen het onderhandelingsresultaat op dit moment voor aan hun leden. Abvakabo FNV organiseert een referendum waarin alle medewerkers uit de sector, lid of geen lid, zich uit mogen spreken over de nieuwe cao.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink