Normal_12639

AMSTERDAM - Zowel verpleegkundig specialisten als physician assistants zouden het recht moeten krijgen zelfstandig de zorgproducten van de diagnosbehandelcombinatie (dbc) te openen, te sluiten en te declareren. Dat vindt demissionair minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zo meldt het tijdschrift voor verpleegkundigen TvZ.

Zij neemt daarmee het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over. De NZa onderzocht vorig jaar de taakherschikking. Terwijl er volgens de NZa binnen de curatieve geestelijke gezondheidszorg geen financiële belemmeringen voor taakherschikking te bespeuren zijn, is dat in de tweedelijns somatische zorg wel het geval.

Zo mogen alleen zogeheten poortspecialisten (arts, tandarts of verloskundige) de dbc's openen en is het verder verplicht face-to-face-contact zijn met een dergelijke specialist. De NZa adviseert daarom het face-to-face-criterium uit te breiden met verpleegkundig specialisten en physician assistants. Bovendien zouden zij ook het recht moeten krijgen zelfstandig de dbc-zorgproducten te openen, sluiten en te declareren.

Dbc staat voor diagnosebehandelcombinatie en is een code in de gezondheidszorg die het traject beschrijft van alle aan een patiënt geleverde zorg. De DBC-systematiek wordt gebruikt om de complete behandeling van een patiënt als geheel bij de zorgverzekeraar te declareren.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz