arts, mali, hulp

KONNA (Novum/AP) - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft grote moeite om inwoners van de Malinese stad Konna te helpen. Volgens AzG zijn de burgers in gevaar. In de stad wordt fel gevochten tussen Franse militairen en moslimextremisten uit het noorden van Mali.

 

Sinds maandag probeert AzG al om in Konna te geraken, maar alle wegen naar de stad zijn door het Malinese leger gesloten, aldus AzG. "Ondanks onze herhaalde verzoeken wordt ons nog steeds de toegang tot de regio Konna geweigerd", aldus Malik Allaouna. "Het is van groot belang dat in gebieden die door het conflict getroffen zijn de levering van neutrale en onpartijdige medische en humanitaire zorg wordt toegestaan."

Het is niet duidelijk hoe de situatie in Konna op dit moment is. Ruim een week geleden veroverden de extremisten de stad, waarna het Franse leger een groot militair offensief inzette. Volgens het Malinese leger is de stad in handen van de strijdkrachten, maar dit kon niet bevestigd worden.

In het zuiden van Mali, in Banamba dat op zo'n 140 kilometer van de hoofdstad Bamako ligt, werden donderdag opstandelingen gezien. De stad was direct in opperste staat van paraatheid en rond de honderd militairen van het Malinese leger spoedden zich donderdag naar de stad.

Frankrijk is op fel verzet gestuit in Mali. De extremistische groeperingen waarmee de strijd is aangebonden hebben niet alleen veel invloed in Mali, maar hebben hun tentakels uitgestrekt tot het noordoosten van Algerije. Daar vielen strijders een aardgasveld van oliebedrijf BP aan. Tientallen medewerkers werden in gijzeling genomen. De aanval werd een vergelding voor het militaire offensief in Mali genoemd.