Samuel Yin, Tangstichting, Ruentex

(Novum/AP) - Volgend jaar worden voor het eerst 'Aziatische Nobelprijzen' uitgereikt. De Taiwanese miljardair Samuel Yin stelt omgerekend 75 miljoen euro ter beschikking voor de nieuwe Tangstichting, die uitzonderlijke prestaties in het geneesmiddelenonderzoek, de sinologie en de studie van duurzame ontwikkeling en rechtsstaat moet belonen.

De Tangprijzen, genoemd naar de dynastie van krachtige keizers die tussen de zevende en de negende eeuw na Christus de cultuur en de wetenschap in China tot grote bloei bracht, worden om het jaar uitgereikt. De winnaars worden uitgekozen door speciale commissies van de Academia Sinica, de belangrijkste wetenschapsinstelling van Taiwan. Het prijzengeld bedraagt omgerekend 1,25 miljoen euro.

De schatrijke Yin, topman van Ruentex, besloot wetenschappers te onderscheiden in onderzoeksgebieden die een Nobelprijs ontberen. Yin verwierf met gulle giften aan het onderwijs en de armenzorg in China al de reputatie van weldoener. Hij heeft beloofd 95 procent van zijn vermogen na te laten aan goede doelen.