Apotheken, medicijnverstrekking, conflict, Limburg

VENLO - Er is een conflict ontstaan tussen de dienstapotheken in Venlo en Roermond en zorgverzekeraars CZ en VGZ over de hoogte van de vergoedingen die de apotheken ontvangen voor het verstrekken van medicijnen. Deze vergoedingen zijn volgens directeur Jill Lemmens van de dienstapotheken onvoldoende om de toch al onrendabele medicijnverstrekking buiten de reguliere tijden overeind te houden, zo meldt het Limburgs Dagblad.

Huisartsen in Noord- en Midden-Limburg vrezen dat door het conflict de patiëntenzorg in het geding komt, omdat patiënten soms verstoken blijven van hun benodigde medicijnen. Hoewel er zich voor zo ver bekend nog geen levensbedreigende situaties hebben voorgedaan, bestaat er volgens de huisartsen wel gevaar voor gezondheidsschade.

De dienstapotheken in Roermond en Venlo hebben uit protest vanaf begin dit jaar de contracten met de zorgverzekeraars opgezegd. Er worden door de apothekers nu eigen prjzen gehanteerd, waaraan patiënten direct aan de balie moeten voldoen die ze vervolgens zelf bij hun zorgverzekeraar moeten declareren. “Maar niet iedereen kan die bedragen betalen”, stelt Mark Perquin, medisch bestuurder van de huisartsenpost Midden-Limburg.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal