Ambulance

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen zaterdag heeft het Lievensberg ziekenhuis het draaiboek getest dat in het geval van een ramp de verwachte stroom patiënten naar het ziekenhuis optimaal moet kunnen behandelen, zo meldt de zorginstelling in Bergen op Zoom.

Tijdens de twee uur durende rampenoefening deden ruim 90 medewerkers van het ziekenhuis mee. Ambulances brachten slachtoffers van een grote treinramp naar de spoedeisende hulp. Deze afdeling behandelde een tiental zwaargewonden en ongeveer twintig lichtgewonde treinpassagiers. De opvang van bezorgde familieleden vond elders in het ziekenhuis plaats. De rollen van de gewonden en hun naasten kwamen tijdens deze oefening voor rekening van acteurs.

Elk ziekenhuis in Nederland heeft een draaiboek voor een grote ramp klaar liggen. In dit zogeheten Ziekenhuis Rampen Opvangplan (ZiROP) zijn de taken en verantwoordelijkheden van elke afdeling in een ziekenhuis nauwkeurig omschreven. Voor een snelle uitvoering hiervan is het belangrijk dat iedere medewerker zijn plaats en taak in de organisatie kent en daarin zijn maximale bijdrage levert. Het plan wordt om die redenen regelmatig getoetst en bijgesteld.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz