testen
GRONINGEN – Uit een gezamenlijk onderzoek van het RIVM, Universiteit Twente en het NIVEL blijkt dat de snelle testen voor bloed- en urineonderzoek in de huisartsenpraktijk niet altijd correct bewaard en uitgevoerd worden.  Het onderzoek richtte zich op apparaten of teststrips die in de huisartsenpraktijk kunnen worden gebruikt om snel een diagnose te stellen bij bijvoorbeeld diabetes of urineweginfecties. 
 
Het onderzoek laat zien dat in de huisartspraktijken niet voldoende aandacht is voor alle kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld bij opslag, kalibratie, hygiëne en onderhoud.  Verder zijn er nauwelijks opfriscursussen over het gebruik van deze apparaten en teststrips. Als de testen niet goed functioneren, melden slechts enkele huisartsen dit.  Hierdoor neemt de fabrikant nauwelijks maatregelen om zijn product of de instructie voor gebruik te verbeteren. Wel zijn de huisartsen zorgvuldig in de koppeling van het monster aan de juiste patiënt. Als de testresultaten onduidelijk zijn, ondernemen zij ook de benodigde actie.
 
Het wordt daarom aanbevolen om de bestaande richtlijnen voor huisartsen uit te breiden voor het gebruik van deze testen. Hierdoor kan een goede kwaliteit van zorg gehandhaafd blijven en risico’s op fouten worden voorkomen, aldus NIVEL. 
 
© Nationale Zorggids / Yvonne Schoolderman