Normal_jansen_steur

(Novum) - Een Duitse vrouw is in 2011 inderdaad door een reeks fouten van de omstreden arts Ernst Jansen Steur overleden. Dat blijkt volgens RTV Oost uit een onderzoek in opdracht van Duitse rechters.

De nabestaanden stelden Jansen Steur en de Duitse kliniek in Worms, waar hij de vrouw behandelde, vorige maand verantwoordelijk. Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat de 78-jarige vrouw door fouten van de ex-neuroloog een dwarslaesie had opgelopen en in een rolstoel was beland. Haar gezondheid ging daarna zo snel achteruit dat zij eerder dit jaar overleed.

Jansen Steur nam zonder indicatie een ruggenmergpunctie en vervalste papieren om die punctie uit te kunnen voeren, schrijft RTV Oost op basis van de rapportage die door neurologen is uitgevoerd. Toen complicaties optraden, zou de omstreden arts te lang hebben gewacht met ingrijpen. Er was ook geen toezicht op hem. De Duitse klinieken waar Jansen Steur werkte, hebben steeds ontkend dat hij fouten heeft gemaakt.

Jansen Steur stelde in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van deze diagnoses. Hij werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving.

Jansen Steur kwam onlangs weer in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 werkzaam was bij verschillende klinieken in Duitsland. In november begint in Nederland een strafproces tegen de oud-neuroloog.