Normal_pillen_medicatie_medicijnen

(Novum) - Het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG) heeft zijn standpunt over geneesmiddelen van fabrikant Ranbaxy gewijzigd. De organisatie adviseerde haar leden dinsdag nog om de mededeling 'geen Ranbaxy' toe te voegen aan recepten voor generieke geneesmiddelen. Die reactie bleek te stellig, meldt het genootschap woensdag.

De mededeling zou de zorgen van patiënten over medicijnen van het Indiase Ranbaxy moeten wegnemen. NHG geeft nu aan dat een groot voorstander te zijn van het generiek voorschrijven van geneesmiddelen. De organisatie adviseert patiënten die geen vertrouwen hebben in medicijnen van Ranbaxy contact op te nemen met hun apotheek of zorgverzekeraar. "De meeste verzekeraars hebben aangegeven dat alternatieve middelen beschikbaar zijn", aldus de artsenorganisatie.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) meldde vrijdag dat nader onderzoek is vereist naar de grondstoffen uit de fabrieken van Ranbaxy in het Indiase Toansa. De inspectie kondigde een importverbod af op de grondstoffen van het bedrijf.

De Amerikaanse FDA concludeerde eerder deze maand dat onderzoekers van de fabriek testresultaten van de grondstoffen vervalste. Daardoor zouden ondermaatse stoffen ten onrechte worden goedgekeurd. Het is volgens de IGZ niet nodig medicijnen terug te halen uit apotheken en groothandels.

Grondstoffen van de fabriek worden gebruikt in veel merkloze geneesmiddelen. Die hebben dezelfde werking als duurdere varianten en worden op de markt gebracht als patenten van duurdere medicijnen verlopen. Zorgverzekeraars bepalen vaak dat patiënten de merkloze variant moeten gebruiken om kosten te drukken.