Normal_tanken_gasstation_tankstation_benzine_diesel

De maximaal toegestane waarde benzeen waaraan een werknemer mag worden blootgesteld, moet fors omlaag. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Benzeen is een stof die gebruikt wordt in de chemische en farmaceutische industrie. Dat meldt Skipr.

De huidige grenswaarde voor deze kankerverwekkende stof ligt in Nederland en Europa momenteel op 3,25 mg/m3. De Gezondheidsraad pleit voor het terugbrengen van die waarde naar 0,7 mg/m3. Dat staat in een vrijdag verschenen advies.

Bij kamertemperatuur komt de stof voor als een heldere kleurloze vloeistof met aangename geur. Als benzeendamp wordt ingeademd, irriteert het bij hoge concentraties de luchtwegen en de huid. Het kan ook bij lagere concentraties al schadelijk zijn voor de bloedcellen en zelfs leiden tot leukemie.

Een woordvoerder van de Gezondheidsraad noemt als aanleiding voor de forse verlaging van de grenswaarde enkele nieuwe studies, die aantonen dat er ook bij lagere concentraties benzeen al effecten op het bloed zijn. 'Er is veel discussie over deze stof. Er zijn diverse studies die aantonen dat lage concentraties schadelijk zijn, maar er zijn ook studies die juist geen effecten laten zien. Om het zekere voor het onzekere te nemen, adviseren wij een lagere waarde toe te staan', aldus de woordvoerder. Volgens hem wordt binnenkort ook in Europees verband naar de effecten van benzeen gekeken.

© Nationale Zorggids