Normal_civilian-service-63616_640

De 'Wees Duidelijk over Agressie' campagne leert zorgprofessionals om agressie in de praktijk succesvol aan te pakken. Door middel van regiosessies worden ervaringen en kennis gedeeld. De campagne is een succesvolle stap in het vertalen van de theorie van anti-agressieaanpak naar de praktijk. Dit meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. 

De campagne is onderdeel van het actieplan Veilig Werken in de Zorg. Sociale partners uit de zorg en jeugdzorg hebben met ondersteuning van het ministerie van VWS dit project opgezet. Regiosessies over verschillende thema's worden in het kader van de campagne het hele jaar door georganiseerd. Zorgprofessionals delen in deze sessies hoe zij het onderwerp agressie hebben aangepakt en waartegen ze aangelopen zijn. 
 
Monica Teuns is stuurgroeplid namens de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Zij vindt de regiosessies een groot succes. “Agressie in de zorg is nu eenmaal een lastig onderwerp. Je hebt bijvoorbeeld in de ziekenhuizen te maken met patiënten of hun familie en je zit dus vaak in een patiëntrelatie met de agressor. Als je dan hoort hoe andere organisaties omgaan met agressie - en daarbij ook succes hebben - geeft dat houvast.” 
 
Ook Sabine Scheer, stuurgroeplid namens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, zegt dat de spraaksessies werken. “De regiosessies leren ons dat het belangrijk is dat mensen informatie kunnen halen én brengen. Dat ze open staan voor ideeën van anderen en ook echt geïnformeerd en geïnspireerd worden door de lessen van zorgcollega’s.”
Materiaal en meer informatie is gratis te verkrijgen op www.duidelijkoveragressie.nl.
 
© Nationale Zorggids