Normal_14099241140118_2

(Novum) - Het kabinet wil medewerkers van Artsen zonder Grenzen uit Afrika repatriëren als zij besmet raken met het ebolavirus. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Ploumen wil isolatiemateriaal sturen waarmee besmette medewerkers veilig kunnen worden vervoerd.

"Een van de zaken die we nu aan het uitzoeken zijn is hoe het staat met de beschikbaarheid van isolatie-units", zei Ploumen. "In geval van een besmettelijke ziekte moet iemand in een isolatie-unit vervoerd worden. Die hebben wij zelf niet op voorraad, maar we zijn samen met de ministeries van Volksgezondheid en Defensie aan het kijken hoe we ze daar zo goed mogelijk in kunnen bijstaan."

Eerder deze week liet de hulporganisatie weten graag hulp te willen van het Nederlandse leger. Dat beschikt over een medische afdeling met militaire artsen, militaire verpleegkundigen en mobiele ziekenhuizen, zei adjunct-directeur Katrien Coppens tegen BNR. Het ebolavirus heeft in West-Afrika al bijna tweeduizend levens geëist.