Normal_brunssum

Een huisarts uit het Limburgse Brunssum heeft zijn patiënten via een brief opgeroepen om op hem te stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Artsenfederatie KNMG vindt het “zeer onwenselijk” en spreekt van belangenverstrengeling van de huisarts. Dat meldt NRC Handelsblad. 

De huisarts schrijft in de promotiebrief: “Kies Peter van Dijk... voor een gezond en vitaal Limburg! Met dit motto doe ik ook ditmaal mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten van Limburg, op woensdag 18 maart a.s. Daarbij bezet ik plaats 2 op de lijst 4, van de Partij van de Arbeid.” Van Dijk is één dag per week huisarts en sinds 2012 gedeputeerde Welzijn, Zorg en Media. Hij spreekt van een “informerende brief zodat de mensen weten waar ik mee bezig ben.”

KNMG-directeur Wendela Hingst is niet blij met de actie van de huisarts. “Deze arts gaat met zijn patiënten een andere dan een professionele relatie aan. Wij vinden juist het professionele, medische karakter van de omgang met de patiënt erg belangrijk. Het is zeer onwenselijk deze te vermengen. Dat kan verwarrend werken en als sociale druk worden ervaren.”

Van Dijk werd op 18 maart in de Provinciale Staten van Limburg gekozen, maar zal waarschijnlijk niet als gedeputeerde terugkeren. Het ziet er namelijk naar uit dat de PvdA maar één gedeputeerde mag leveren.

© Nationale Zorggids