Normal_geld_briefgeld

Veel werkgevers hebben vorderingen voor het terugbetalen van de onregelmatigheidstoeslag afgewezen. Veel leden  van NU'91 hadden een vordering ingediend met een verwijzing naar uitspraak van de kantonrechter in Den Haag. Dat meldt NU.nl.

In de betreffende zaak eiste een verpleegkundige van het Haga Ziekenhuis met terugwerkende kracht de onregelmatigheidstoeslag (ORT) op, die was opgebouwd tijdens vakanties en verlof. De rechtbank oordeelde dat een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie - waarin bepaald werd dat de ORT gezien moet worden als onderdeel van het salaris en moet worden doorbetaald tijdens vakantie en verlof - ook van toepassing op de Nederlandse situatie. Het Haga Ziekenhuis moet de verpleegkundige nu met terugwerkende kracht voor vijf jaar de toeslag uitbetalen.

Werkgevers weigeren omdat zij voornamelijk stellen dat één rechterlijke uitspraak niet bepalend is voor betaling van alle vorderingen in alle branches. Daarnaast argumenteren zij dat er cao belemmeringen zijn en dat er in de cao andere afspraken zijn gemaakt over uitbetaling van de onregelmatigheidstoeslag.

Vakbond NU'91 wil voorkomen dat er nu vele procedures gevoerd gaan worden zonder dat er zekerheid is over de houdbaarheid van de uitspraak in Den Haag. De vakbond gaat daarom een aantal proefprocedures in verschillende branches ondersteunen. “Naar verwachting zullen de uitspraken van deze rechtszaken ongeveer zes maanden tot een jaar op zich laten wachten. Ervan uitgaande dat die uitspraken de eerdere uitspraak ondersteunen, hopen we daarna de werkgevers alsnog vrijwillig te kunnen bewegen tot betaling van de ingediende vorderingen, terwijl deze anders alle in individuele procedures - met ondersteuning van NU’91 - zullen worden betrokken”, zo stelt NU'91 op haar website. 

© Nationale Zorggids