Normal_politie__rug_agent_1556940a

De gemeente Winterswijk heeft de politie maandagavond opdracht gegeven het gemeentehuis te ontruimen. Sinds begin van de avond hadden thuiszorgmedewerkers van TSN dit gemeentehuis bezet. Zij dreigen hun baan te verliezen en de cliënten hun vertrouwde zorgmedewerkers. Een deel van de medewerkers mag tegen slechtere arbeidsvoorwaarden op hun eigen baan solliciteren. Dit meldt FNV.

De medewerkers van TSN waren naar het gemeentehuis gekomen om zorgwethouder van Winterswijk, Ilse Saris (CDA), om uitleg te vragen. Maar in plaats van met de thuiszorgmedewerkers in gesprek te gaan, stuurde de gemeente de politie op hun af. Dit terwijl het bezetten van een gebouw een legaal actiemiddel is volgens een uitspraak van het hooggerechtshof afgelopen juni. De thuiszorgmedewerkers weigerden om het gemeentehuis te verlaten, waarop de politie tien thuiszorgmedewerkers, een SP-raadslid en FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin aanhield.

De thuiszorgmedewerkers zijn boos omdat wethouder Saris zich niet aan haar woord houdt. Eerder had ze nog toegezegd om de koppeltjes thuiszorgmedewerker-cliënt in stand te houden en dat thuiszorgmedewerkers hun arbeidsvoorwaarden zouden behouden. Wethouder Saris en burgemeester Thijs van Beem (PvdA) weigerden maandagavond om met de thuiszorgmedewerkers in gesprek te gaan. In plaats daarvan heeft de burgemeester besloten om rond 23.00 uur het gemeentehuis door de politie te laten ontruimen.

Sarah Dobbe van de FNV is verbijsterd over de starre houding van de gemeenten. “Het is echt belachelijk om de politie af te sturen op medewerkers die hun werk dreigen te verliezen en die vooral ook opkomen voor hun kwetsbare cliënten. Wethouders hebben weken de tijd gehad om met een goede oplossing te komen, maar kunnen nog steeds geen zekerheid bieden. Dit terwijl de zorg nodig blijft, het geld er is en de thuiszorgmedewerkers klaar staan om voor hun cliënten te zorgen.”

©Nationale Zorggids