Normal_euro_geld_betalen__7_

Een directeur en voormalig directeur van thuiszorgorganisatie Alliade in Heerenveen gaven grote opdrachten aan zorgbedrijven waarvan ze zelf eigenaar zijn. Het ging hierbij om opdrachten van miljoenen euro's. Expert spreken van verboden belangenverstrengeling, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. 

De twee directeurs hebben een holding genaamd Freya Groep. Onder deze naam hebben zij een serie zorgbedrijven in eigendom. Thuiszorgcliënten van Alliade zijn ondergebracht bij de thuiszorgconstructie van Freya en is een soortgelijke tak voor jongeren met een verstandelijke beperking. Via de thuiszorgtak konden de directeuren tonnen omzet wegsluizen. In 2014 ging het om een bedrag van 730.000 euro. Ruim 100.000 euro van de gemeente ging via de constructie met verstandelijk beperkten naar opvanghuis Woonfoyer van de Freya Groep.

Ook huurden de directeuren namens Alliade zzp'ers, loodgieters en schoonmakers in voor hun eigen bedrijven. Alliade betaalde hen daarbij 200.000 euro per jaar voor de huur van kantoorruimte. De nieuwszender bestudeerde honderden documenten van de Kamer van Koophandel, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en die van de zorgorganisatie zelf. De constructies zijn vervolgens aan deskundigen en accountants voorgelegd en zij oordeelden unaniem dat dit niet toegestaan is.

De constructies en bedragen zijn inmiddels door de organisatie bevestigd aan RTL Nieuws, maar het weerspreekt de conclusies die daaraan verbonden worden. “In de berichtgeving van RTL Nieuws wordt een beeld geschetst van Alliade waarin we ons niet herkennen en dat in onze ogen geen recht doet aan de werkelijkheid”, zegt de organisatie. Alliade zegt dat de constructies ook in dienst zouden zijn van de cliënt. De raad van toezicht ziet dan ook geen reden om op te treden. 

©Nationale Zorggids