Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Het merendeel van de Nederlanders vindt dat door het beleid van PvdA-staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid de kwaliteit in de thuiszorg de afgelopen drie jaar is uitgehold. Daardoor hebben meer dan 30.000 medewerkers in die sector inmiddels hun baan verloren. Dit blijkt uit een opinieonderzoek uitgevoerd in opdracht van Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN).

Uit het onderzoek van BTN blijkt dat de helft van de Nederlanders zegt de thuiszorgontwikkelingen op de voet te volgen, dat zij ook Van Rijn en de PvdA verantwoordelijk houden voor de huidige situatie. 53 procent van de ondervraagden twijfelt aan de geloofwaardigheid van de staatssecretaris en 95 procent weerleggen de uitspraak van Van Rijn dat de hervormingen in de thuiszorg zorgvuldig en beheerst zin verlopen. Ruim 95 procent van de bevolking maakt zich grote zorgen over de toekomst van de huishoudelijke hulp in Nederland. Daarbij vindt ook het overgrote deel van de respondenten dat er sprake is van een neerwaartse spiraal in de kwaliteit van de huishoudelijke hulp. 

Vorige week bleek verder uit de eindinventarisatie van Volksgezondheid over de werking van HHT in 2015, dat er slechts een kleine 4.000 banen in de huishoudelijke hulp behouden zijn dankzij deze toeslagenregeling in plaats van de beoogde 15.000 banen. Voor ruim 11.000 banen is het HHT geld bij gemeenten op de plank blijven liggen. Ruim 85 procent van de gemeenten erkent dit subsidiegeld niet ingezet te hebben. 

Aanleiding voor het opinieonderzoek was het recente faillissement van TSN Thuiszorg. Bij dit faillissement stonden de banen van bijna 12.000 medewerkers op de tocht. In de ogen van BTN is de huishoudelijke hulp het fundament van een zorgsysteem waarin zelfredzaamheid en langdurig thuis wonen centrale begrippen zijn. Als je de voorkant van het systeem niet op orde brengt en daar niet op investeert, dan zal het beoogde beleid niet van de grond komen. BTN maakt zich al jaren hard voor zorg thuis als voorliggende voorziening, maar ziet nu dat het door Van Rijn ingezette beleid er in resulteert dat in aanpalende zorgdomeinen de budgetten ook onder druk staan.

BTN doet een beroep op de staatssecretaris en de Tweede Kamer om alsnog de regie te pakken en te zorgen dat gemeenten nu wél hun verantwoordelijkheid nemen en fatsoenlijke, kostendekkende tarieven gaan hanteren en daarmee de waarde van de huishoudelijke hulp als start van de zorgketen benadrukken.

©Nationale Zorggids