Normal_logo_vilans

Zorgmedewerkers zijn veel tijd kwijt met formulieren en checklists. Kostbare tijd, die ze veel liever aan hun cliënten zouden besteden. Toch kunnen professionals ook zelf kritisch kijken naar wat wel en wat niet te registreren. Niet alle registraties volgen uit de wet. Vilans helpt met het inzichtelijk maken van de registraties die vanuit de wet verplicht zijn. Dat meldt Stichting Vilans.

Vandaag overhandigt Vilans het overzicht met wettelijk verplichte registraties voor zorgmedewerkers in de langdurige intramurale ouderenzorg aan Edith Snoey, voorzitter van het programma 'Aanpak verspilling in de zorg'. Dit overzicht moet helderheid bieden en een discussie op gang brengen over nut en noodzaak van bepaalde registraties, onnodige laten verdwijnen en andere registraties beter organiseren en naleven. Vanwege een aantal belangrijke aanvullingen vanuit het veld is het overzicht afgelopen maanden herzien. Vilans hoopt op deze manier zorgorganisaties te helpen met korte metten te maken met onnodige registraties in de langdurige intramurale ouderenzorg. 

Het overzicht laat zien welke registraties voor zorgmedewerkers werkzaam in de langdurige intramurale ouderenzorg volgens de wet verplicht zijn en welke niet. Er zijn ook registraties die niet in de wet staan, maar toch worden geëist door de zorgaanbieder, het zorgkantoor of de IGZ. Het overzicht is ingedeeld in acht herkenbare thema's: het dossier, het zorgplan, gedwongen opname en behandeling, medicatie, kwaliteit en veiligheid, voedselveiligheid en hygiëne, indicatie, administratie en de zorgovereenkomst bij het persoonsgebonden budget en de informatiebeveiliging. Vilans wil dit overzicht levend houden en steeds aanvullen met nieuwe inzichten en ontwikkelingen. En nodigt dan ook partijen van harte uit om het overzicht te lezen en verder te verspreiden.

Eerder ontwikkelde Vilans de gratis toolkit 'Minder papier, meer tijd voor zorg'. Deze toolkit bevat naast het overzicht, een hulpmiddel om teams in de ouderenzorg te helpen met het afschaffen van onnodige registraties. De vernieuwde versie van het overzicht en de toolkit, zijn opgesteld in het kader van het programma 'Aanpak verspilling in de zorg' een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid. Op basis van ruim 22.500 meldingen van patiënten en zorgprofessionals worden acties ontwikkeld om verspilling in de zorg tegen te gaan. 

©Nationale Zorggids