Normal_uwv_uitkering

Door het tekort aan verzekeringsartsen kampt uitkeringsinstantie UWV nog steeds met grote achterstanden. Arbeidsongeschikte mensen moet onnodig lang wachten op een herkeuring. In de tussentijd hadden ze wellicht weer aan het werk gekund. Wim van de Pelt, voorzitter van de vakvereniging voor UWV-verzekeringsartsen Novag, vindt dat het UWV te weinig maatregelen neemt om de problemen op te lossen. Dat meldt de Volkskrant. 

Vorige week sprak de vakvereniging met het UWV over de langdurige herkeuringsachterstanden. Het dialoog kwam tot een eind toen Novag concludeerde dat het UWV onvoldoende actie onderneemt om de achterstanden weg te nemen, en vooral meer verzekeringsartsen aan te nemen.

Ongeveer 150.000 mensen hebben een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering. Hun lot ligt in de handen van de UWV-arts die moet besluiten of ze al dan niet aan het werk mogen. Jaarlijks worden er zo’n dertigduizend herkeuringen uitgevoerd. Echter wordt per jaar hetzelfde aantal mensen nieuw aangemerkt als tijdelijk arbeidsongeschikt.

Het UWV zegt zijn best te doen de achterstanden in te halen. “We hebben nu 180 verzekeringsartsen in opleiding, wat een enorm aantal is. Dit jaar laten we nog minimaal 25 artsen in opleiding van start gaan, wat ook noodzakelijk is om de vergrijzing in de beroepsgroep op te vangen”, zegt een woordvoerder van de uitkeringsinstantie. Op dit moment zijn er achthonderd verzekeringsartsen aan het werk bij UWV. 

Door: Redactie Nationale Zorggids