Meer hbo-studenten op masterniveau opgeleid tot verpleegkundig specialist

Het kabinet heeft besloten dat de komende jaren meer studenten op masterniveau worden opgeleid tot het beroep van Verpleegkundig Specialist (VS) en Physician Assistant (PA). Dat hebben de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs de Tweede Kamer laten weten in een reactie op het advies over de instroom in zorgopleidingen van het Capaciteitsorgaan, dat verantwoordelijk is voor de berekening van de zorg- en opleidingsbehoefte. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.

Voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen: “We hebben in de afgelopen jaren op uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen aangedrongen. Dat het kabinet hierin nu daadwerkelijk investeert, bewijst het belang van deze typische hbo-beroepen voor de zorg.”

De opleiding voor Verpleegkundig Specialist (VS) is toegankelijk voor afgestudeerde hbo-verpleegkundigen; die van Physician Assistant (PA) voor zowel afgestudeerde verpleegkundigen als hbo-opgeleide paramedici, zoals fysiotherapeuten. Voor beide master-opleidingen geldt dat de kandidaten al over werkervaring moeten beschikken.

In alle sectoren

Afgestudeerde Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants zijn inmiddels in vrijwel alle sectoren van de zorg te vinden: van de huisartsgeneeskunde, geestelijke gezondheidszorg (ggz) tot specialismen als orthopedie, ouderengeneeskunde of cardiologie. De VS en de PA hebben zelfstandige bevoegdheden en nemen veelvuldig taken over van medisch specialisten, zoals bijvoorbeeld consulten op de polikliniek.

Doorgroeimogelijkheid

De masteropleidingen voor VS en PA vormen een doorgroeimogelijkheid voor verpleegkundigen en paramedici met de ambitie om zichzelf verder te ontwikkelen. “Daarmee wordt voor sommigen een hbo-opleiding verpleegkunde aantrekkelijker. Dat is belangrijk omdat er nog altijd een groot tekort is aan verpleegkundigen en ander zorgpersoneel”, zegt Maurice Limmen.

In totaal zal het aantal opleidingsplaatsen voor Verpleegkundig Specialist in de komende jaren toenemen met 138, waarvan 104 voor algemene gezondheidszorg (agz) en 34 voor geestelijke gezondheidszorg (ggz). In 2027 zijn er daarom in totaal 722 opleidingsplaatsen voor Verpleegkundig Specialist. Het aantal opleidingsplaatsen voor Physician Assistant stijgt met 36 plaatsen tot 286 in het jaar 2027. Ook het aantal opleidingsplaatsen voor mondzorgkunde stijgt: van 334 tot 353.

Door: Nationale Zorggids