Ontslagen zorgbestuurder krijgt flink minder geld dan geëist

In plaats van 950.000 euro, krijgt ontslagen zorgbestuurder Roger Otto van ouderenzorgorganisatie Brabantzorg 140.000 euro mee. Hij moest vertrekken vanwege disfunctioneren, maar was het daar niet mee eens. Via de rechter wilde hij zijn salaris van de opzegtermijn van 100.000 euro opeisen, een ontslagvergoeding van 38.000 euro en een schadevergoeding van 821.000 euro. Dit meldt RTL Nieuws. 

In 2021 bleek Brabantzorg ernstige financiële problemen te hebben. Bestuursvoorzitter Wilma de Jong werd bij haar pensioen in oktober van dat jaar nog vrolijk uitgezwaaid en financieel bestuurder Felicia Brandsma mocht blijven. Alleen Roger Otto werd uit de raad van bestuur en daarmee uit de organisatie gezet. Volgens de rechtbank reageerde hij niet adequaat op de financiële problemen, wist hij niets af van budgetoverschrijdingen, las hij belangrijke stukken niet goed en hield hij een bijna laconieke houding aan.

Situatie onhoudbaar

Een zeer belangrijke vergadering in augustus 2021 waar hij niet bij aanwezig was, was de druppel voor een medebestuurder en toezichthouders. In oktober werd Otto op de hoogste gesteld van de onhoudbaarheid van zijn situatie. Hij ging de onderhandelingen aan over een vertrekregeling en werd in december ziek, dus zijn contract werd pas in mei 2022 beëindigd.

Otto was het niet eens met zijn ontslag en wilde via de rechter zijn gelijk halen. Brabantzorg zou het bij het verkeerde eind hebben. Ook zou hij niet tijdig zijn geïnformeerd over mogelijke fouten, waardoor hij ook niet de mogelijkheid had om zich te verbeteren. Otto wilde zijn baan terug óf een totaalbedrag van 960.000 euro aan diverse vergoedingen.

Transitievergoeding 

De rechtbank Oost-Brabant ging in september 2022 niet mee met deze eisen, waartegen de voormalig zorgbestuurder in beroep ging. Maar ook het gerechtshof in Den Bosch staat niet aan zijn kant. Brabantzorg stond in haar recht om Otto te ontslaan. Het gerechtshof vindt het ontslag begrijpelijk, ondanks dat de ontstane situatie waarschijnlijk niet enkel zijn schuld was. Omdat Brabantzorg niet helemaal netjes handelde door hem snel te ontslaan, krijgt hij alsnog een transitievergoeding van 38.000 euro en zijn salaris tijdens zijn opzegtermijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky