Patiëntenstop bij ruim 30 procent van de tandartspraktijken

Bij ruim 30 procent van de tandartsenpraktijken is er een patiëntenstop ingesteld. Een toename van het aantal tandartsen heeft vooralsnog niet  geleid tot meer plekken voor patiënten. Veel mensen die na een verhuizing of bij het pensioen van hun tandarts een vervanger zoeken, hebben te maken met een lastige zoektocht. Dit meldt Independer die onderzoek deed onder 4.200 praktijken.

Zo’n 1 en op de 3 tandartsenpraktijken accepteert alleen nieuwe mensen onder strikte voorwaarden. Vooral in kleine gemeenten of kleinstedelijke gebieden komen patiëntenstoppen voor. Ruim 22 procent van de tandarts is echter op zoek naar nieuwe patiënten. Dit is vooral in grote steden het geval.

Zuid-Nederland

Hoewel er in heel Nederland tekorten aan plekken zijn, speelt het probleem vooral in Zuid-Nederland. Daar heeft 37,14 procent een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop. In het westen van het land zegt 25 procent van de tandartsen een stop te hebben ingesteld. De problemen zijn het grootste in kleine gemeenten, zoals Barneveld, Ede en Katwijk.

Chronisch ziek

Zorgverzekeraars kunnen helpen met het vinden van een tandarts, laat Independer weten. Vooral voor  chronisch zieken kan het een probleem zijn als zij geen tandarts in de buurt hebben. Diabetespatiënten hebben bijvoorbeeld een grotere kans op gaatjes en hebben dus extra controles nodig.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky