Opleiding tot kraamverzorgende in Venray kan komend schooljaar van start

In september 2023 ging bij Gilde Opleidingen de bol-opleiding tot Kraamverzorgende in Geleen van start. Vanaf volgend schooljaar biedt de opleider deze studie ook aan in Venray. De tekorten aan kraamverzorgenden in Noord-Limburg zijn zeer groot en nieuwe ouders daar hebben ook een grotere behoefte aan kraamzorg. Dit meldt Omroep Venray.

Er is veel animo voor de opleiding tot kraamverzorgende, bleek in september bij de start van het nieuwe schooljaar. 36 studenten begonnen toen met de opleiding. De gemiddelde leeftijd van de studenten is 16/17 jaar en dit schooljaar zijn er twee klassen. Volgens Gilde Opleidingen is dit veel voor een nieuwe opleiding.

Samenwerking met regionale kraamcentra

In Venray gaat de bol-opleiding dus in september 2024 van start. Gilde Opleidingen werkt hiervoor samen met regionale kraamcentra. Toekomstige kraamverzorgenden moeten zich drie jaar lang inzetten, waarbij ze in hun eerste studiejaar al specifieke vaardigheden en kennis opdoen om gezinnen te kunnen ondersteunen. Daarbij gaat het niet alleen over de zorg, maar ook over welzijn. In het tweede en derde leerjaar wordt in samenwerking met regionale bedrijven zoveel mogelijk ingezet op gebruik van hybride leeromgevingen, zodat studenten zich kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt en echte werk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky